Pojedynek dań – wegetariański podpłomyk Adriany vs. stek Tomasza

Po dwóch stronach kulinarnego ringu stanęli naprzeciw siebie podpłomyk z chipsami z jarmużu i jajkiem oraz soczysty stek z ziemniakami. Choć z pozoru oba dania dzieli wszystko, połączył je jeden składnik, który, jesteśmy prawie pewni, szczerze kochają zarówno wegetarianie jak i mięsożercy!


Podpłomyk z grzybami, sadzonym jajkiem, majonezem ziołowym i czipsem z jarmużu

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
220 ml wody
60 ml oleju

Dodatkowo:
1/2 kg boczniaków
jajka
4 łyżki majonezu Pudliszki
czosnek
rozmaryn
natka pietruszki
szałwia
jarmuż
sól i pieprz

Podpłomyk - Przygotowanie:

1. Wyrabiamy ciasto na podpłomyki i zostawiamy na godzinę. Następnie dzielimy na porcje, wałkujemy i smażymy na suchej patelni z 2 stron (około minuty).

2. Do majonezu dodajemy posiekane zioła, sól oraz pieprz.

3. Grzyby kroimy, smarujemy olejem z solą i czosnkiem i suszymy pół godziny w piecu w 160 stopniach.

4. Czas na nasze chipsy z jarmużu. Rozgrzewamy olej i wrzucamy jarmuż. Czekamy aż usmaży się na chrupko.

5. Podpłomyk smarujemy majonezem, wybijamy jajko, dodajemy grzyby i pieczemy 4-5 minut w 220 stopniach. Dodajemy jarmuż i ziołowy majonez

Stek z majonezem, czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

stek z antrykotu
4 łyżki majonezu Pudliszki
rozmaryn
czosnek
1/2 kg ziemniaków
sól i pieprz
olej rzepakowy

Stek z majonezem, czosnkiem i rozmarynem - przygotowanie:

1. Osusz steka ręcznikiem papierowy.

2. Do majonezu dodaj rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Mieszanką posmaruj mięso z każdej strony.

3. Podgotowane wcześniej ziemniaki oprósz solą i pieprzem oraz rozmarynem, polej olejem rzepakowym, wstaw do pieca na 10-15 minut i piecz w 200 stopniach.

4. Rozgrzej patelnię i smaż antrykot po dwie minuty z każdej strony. Chyba, że chcesz żeby mięso było wysmażone to dłużej.

5. Pozwól mięsu chwilę "odpocząć" i ułóż go na talerzu z ziemniakami i sosem. Smacznego!

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Wyniki

Pojedynek dań - tradycyjne bliny Adriany vs. nowoczesna sałatka Waldorf Tomasza

Czas na kolejne starcie! Tym razem w kulinarnym ringu zmierzą się: tradycyjne bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą łososia oraz nowoczesna sałatka Waldorf. Kto wygra - Adriana Marczewska czy Tomasz Pazdyk? Jaka jest historia tej pysznej sałatki? Tego dowiecie się z najnowszego odcinka. Smacznego!


Bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą

Składniki:

25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
200 gr wędzonego łososia
majonez Pudliszki
100 gr ikra łososia
pęczek koperku

Przygotowanie:

1. Wymieszaj drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw masę na kwadrans do wyrośnięcia.

2. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaży z dwóch stron na złocisty kolor.

4. Gotowe bliny ozdób majonezem, łososiem, koprem i ikrą. Smacznego!

Sałatka Waldorf z fenkułem, wędzonym kurczakiem i rodzynkami

Składniki:

1,5 jabłka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 średniego selera korzeniowego
miseczka namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 garście rukoli
fenkuł
3 łyżki majonezu Pudliszki
sól i pieprz
orzechy włoskie
sałata lodowa
pierś wędzonego kurczaka

Przygotowanie:

1. Obierz jabłka i pokrój w paski dodaj do wody z sokiem cytryny, aby nie zbrązowiały.

2. Obierz selera i pokrój w cienkie słupki i dodaj do jabłka. Pokrój podobnie kurczaka i fenkuł.

3. Zalej rodzynki gorąca wodą i odstaw na 3 minuty. Rodzynki odcedź i dodaj do warzyw. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.

4. Dodaj rukolę, majonez, grubo posiekane lub rozgniecione orzechy włoskie. Do smaku dodaj sól i wymieszać wszystkie składniki.

5. Z główki sałaty lodowej zrób "miseczki" i nałóż do środka sałatkę. Smacznego!

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawdź, kto wygrał

Wyniki

Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną VS. słodka babka z majonezem

Czas na trzecie starcie! W dzisiejszym odcinku na przeciw siebie staną: Słodka chałka z pastą jajeczną i czarnuszką Adriany oraz babka majonezowa Tomasza. Kto wygra? Przekonajcie się sami!


Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką

Składniki:
6 jaj
łyżka czarnuszki
4 łyżki majonezu Pudliszki
łyżka musztardy
szczypiorek
natka pietruszki
kiszony ogórek
sól, pieprz
chałka
łyżka masła

Przygotowanie:
1. Chałkę kroimy na kromki i obsmażamy na maśle z 2 stron na złoty kolor
2. Jaja gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
3. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz oraz czarnuszkę i pokrojonego w kostkę ogórka.
4. Pastę jajeczną podajemy na chałce i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!

Babka z majonezem

Składniki:
2 jaja
120 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki majonezu Pudliszki
łyżeczka aromatu cytrynowego

Lukier - Składniki:
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
2. Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij przez kilka minut na puszystą masę. Dodaj majonez, aromat cytrynowy, wsyp mąkę cały czas miksując
3. Masę przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Upieczoną babkę przełóż na deskę lub talerz. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto. Posyp kwiatkami lub dowolnymi dodatkami i... Smacznego!

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawdź, kto wygrał

Wyniki

Pojedynek dań: na ciepło - grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem vs. tatar z majonezem rydzowym

W czwartym, finałowym starciu, Adriana Marczewska i Tomasz Pazdyk stoczą pojedynek na dania na ciepło i na zimno. Kto wygra? Rozgrzewające krewetki z chilli, a może wspaniały i aromatyczny tatar siekany z olejem rydzowym? Do biegu, gotowi, start!


Grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem z sosem aioli z szafranem

Składniki:
czerwona papryczka chilli
3 ząbki czosnku
czosnek suszony
łyżka młotkowanego pieprzu
łyżka soku z cytryny
olej
duże krewetki
sól, pieprz
skórka z cytryny
kolendra

Sos aioli - składniki:
łyżka majonezu Pudliszki
cytryna
czosnek suszony
ząbek czosnku czosnek
szafran

Przygotowanie:
W misce wymieszaj chilli, czosnek, pieprz, sok z cytryny, sól, pieprz i dwie łyżki oleju. Dodaj krewetki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, dodaj olej i smaż na średnim ogniu, aż krewetki się przypieką - maksimum przez 5 minut. Podawaj z aioli z majonezu Pudliszki, skórką cytryny i opcjonalnie z ryżem.

Tatar z majonezem rydzowym

Składniki:
1/2 kg polędwicy wołowej
200 g marynowanych grzybów
200 g ogórka kiszonego lub małosolnego
200 g białej cebuli
50 ml oleju rzepakowego
5 łyżek majonezu Pudliszki
40 ml oleju rydzowego
20 g anchois
sól, pieprz
3 jajka
2 łyżki musztardy
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
natka pietruszki
masło

Przygotowanie:
Mięso i dodatki posiekaj. Polędwicę przypraw solą i pieprzem, musztardą, papryką i dodaj olej. Wymieszaj całość. Majonez zmiksuj z olejem rydzowym i anchois. Wyłóż wszystkie dodatki, dodaj żółtko, kropki majonezu i posyp natką.

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawdź, kto wygrał

Wyniki

Marynaty do mięs i ryb - dodają smaku [PRZEPISY]

Marynowanie to w zasadzie nieodłączny element przyrządzania mięs. Nawet krótkie nacieranie kurczaka, schabu czy ryby sprawia, że danie ma bogatszy i pełniejszy smak. Przedstawiamy kilka mieszanek do marynowania, dzięki którym przygotowane przez was potrawy będą jeszcze lepsze.


Kurczak w prostej marynacie z majonezem i keczupem

Kurczak w prostej marynacie z majonezem i keczupem, fot.: Shutterstock


Kurczak bardzo łatwo chłonie przyprawy i sosy. Niekiedy wystarczy nawet 20-30 minut, by te wniknęły w głąb mięsa. Warto zawsze pozostawić go nawet na kilka minut w marynacie. Jakiej? Do drobiu pasuje wiele ziół i przypraw. My proponujemy prostą mieszankę majonezu i keczupu.

Składniki:
1 kilogram kurczaka (na przykład skrzydełek lub pałek)
4 czubate łyżki keczupu pikantnego
2 czubate łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól do smaku

Opcjonalnie:
garść posiekanych świeżych ziół do posypania mięsa po wierzchu

Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W osobnej miseczce mieszamy keczup, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kurkumę i sól. Mieszanką nacieramy dokładnie kurczaka, również pod skórą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Pół godziny przed obróbką wyciągamy go z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, gdyż będzie się równomiernie ogrzewać i zapiekać. Kurczaka pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45-60 minut, aż będzie mocno zarumienione. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

Schabiki w ziołowej marynacie majonezowej

Schabiki w ziołowej marynacie majonezowej, fot.: Shutterstock


Do wieprzowiny pasuje wiele przypraw. Doskonale sprawdza się zarówno z tymi ostrymi na bazie słodkiej i ostrej papryki, jak i w łagodniejszej wersji z ziołami i czosnkiem. Do naszego przepisu można użyć dowolnej części wieprza – karkówki, schabu, boczku czy żeberek.

Składniki:
1 kg schabu
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
5 łyżek posiekanych, świeżych ziół (tymianku, majeranku, cząbru czy rozmarynu) lub łącznie 3 pełne łyżki suszonych ziół
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1/2 łyżki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Schab oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości około dwóch centymetrów. W misce mieszamy majonez, musztardę, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszanką dokładnie nacieramy każdy plaster schabu. Mięso przykrywamy folią
i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Godzinę przed smażeniem lub pieczeniem wyciągamy schab z lodówki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z obu stron, aż mięso będzie rumiane (uważamy, by nie przesuszyć mięsa) lub pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami z tymiankiem i bukietem surówek.

Łosoś w cytrynowej marynacie a la aioli

Łosoś w cytrynowej marynacie a la aioli, fot.: Shutterstock


Łosoś i inne ryby smakują wyśmienicie szczególnie wtedy, gdy nie są przytłoczone zbyt dużą ilością przypraw. Świetnie pasuje do nich cytryna oraz zioła, takie jak koperek czy cząber. Marynata z naszego przepisu łączy w sobie zaledwie kilka składników, ale efekt jest znakomity.

Składniki:
500 g filetów z ryby (na przykład łososia, dorsza czy miruny)
2 czubate łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu do smaku

Dodatkowo:
200 g ryżu (białego, jaśminowego lub basmati)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
Skórka starta z wykorzystanej cytryny

Sposób przygotowania:
Ryby pozbawiamy skóry. Za pomocą ręcznika papierowego odsączamy z nich nadmiar wody. W miseczce mieszamy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Powstałą mieszanką nacieramy filety z każdej strony i odstawiamy na 20 minut na bok. W międzyczasie gotujemy ryż al dente, po czym przesypujemy go do brytfanny wraz z kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy skórkę z cytryny. Mieszamy i rozkładamy równomiernie na dnie. Na wierzchu układamy zamarynowane filety. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut w zależności od grubości filetów. Ryby nie potrzebują długiej obróbki cieplnej. Gotowe danie wykładamy na talerze, możemy też posypać świeżymi ziołami. Ryby można także upiec bez ryżu, a podać z kaszą czy ziemniakami.

Azjatyckie szaszłyki z sosem orzechowym

Azjatyckie szaszłyki z sosem orzechowym, fot.: Shutterstock


Szaszłyki satay to znane azjatyckie jedzenie typu street food. Marynuje się je w mieszance sosu sojowego, kurkumy oraz papryki i podaje wraz z charakterystycznym sosem na bazie orzechów ziemnych. Bardzo łatwo zrobić je w domu, a wykorzystać do tego można różne rodzaje mięsa - od kurczaka, przez wieprzowinę po jagnięcinę.

Składniki:
Mięso:
1/2 kilograma mięsa (na przykład piersi z kurczaka lub szynki wieprzowej)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majonezu
2 łyżki cukru
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli

Sos orzechowy:
4 pełne łyżki masła orzechowego
1 łyżka brązowego cukru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki suszonych nasion chili

Dodatkowo:
Patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w poprzek włókien w podłużne i dość cienkie kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym nacieramy nią mięso i odstawiamy. Zarówno w przypadku kurczaka, jak i wieprzowiny, warto, by mięso marynowało się w lodówce przez całą noc, ponieważ azjatyckie dania są bardzo bogate w smaku i aromatyczne. Jeśli nie mamy tyle czasu, wystarczy co najmniej 30 minut dla kurczaka i 60 minut dla wieprzowiny. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
i odstawiamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 10 minut. Dzięki temu nie będą palić się podczas pieczenia lub grillowania. Następnie nabijamy na nie po kawałku mięsa. Szaszłyki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut, aż mięso stanie się rumiane. W połowie czasu przewracamy je, by przyrumieniło się równomiernie. Możemy je również grillować lub usmażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron.

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawdź, kto wygrał

Wyniki