Pojedynek dań – wegetariański podpłomyk Adriany vs. stek Tomasza

Po dwóch stronach kulinarnego ringu stanęli naprzeciw siebie podpłomyk z chipsami z jarmużu i jajkiem oraz soczysty stek z ziemniakami. Choć z pozoru oba dania dzieli wszystko, połączył je jeden składnik, który, jesteśmy prawie pewni, szczerze kochają zarówno wegetarianie jak i mięsożercy!


Podpłomyk z grzybami, sadzonym jajkiem, majonezem ziołowym i czipsem z jarmużu

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
220 ml wody
60 ml oleju

Dodatkowo:
1/2 kg boczniaków
jajka
4 łyżki majonezu Pudliszki
czosnek
rozmaryn
natka pietruszki
szałwia
jarmuż
sól i pieprz

Podpłomyk - Przygotowanie:

1. Wyrabiamy ciasto na podpłomyki i zostawiamy na godzinę. Następnie dzielimy na porcje, wałkujemy i smażymy na suchej patelni z 2 stron (około minuty).

2. Do majonezu dodajemy posiekane zioła, sól oraz pieprz.

3. Grzyby kroimy, smarujemy olejem z solą i czosnkiem i suszymy pół godziny w piecu w 160 stopniach.

4. Czas na nasze chipsy z jarmużu. Rozgrzewamy olej i wrzucamy jarmuż. Czekamy aż usmaży się na chrupko.

5. Podpłomyk smarujemy majonezem, wybijamy jajko, dodajemy grzyby i pieczemy 4-5 minut w 220 stopniach. Dodajemy jarmuż i ziołowy majonez

Stek z majonezem, czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

stek z antrykotu
4 łyżki majonezu Pudliszki
rozmaryn
czosnek
1/2 kg ziemniaków
sól i pieprz
olej rzepakowy

Stek z majonezem, czosnkiem i rozmarynem - przygotowanie:

1. Osusz steka ręcznikiem papierowy.

2. Do majonezu dodaj rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Mieszanką posmaruj mięso z każdej strony.

3. Podgotowane wcześniej ziemniaki oprósz solą i pieprzem oraz rozmarynem, polej olejem rzepakowym, wstaw do pieca na 10-15 minut i piecz w 200 stopniach.

4. Rozgrzej patelnię i smaż antrykot po dwie minuty z każdej strony. Chyba, że chcesz żeby mięso było wysmażone to dłużej.

5. Pozwól mięsu chwilę "odpocząć" i ułóż go na talerzu z ziemniakami i sosem. Smacznego!

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia!
Niebawem opublikujemy listę
zwycięzców

Sprawdź, kto wygrał

Sprawdź, kto wygrał

Pojedynek dań - tradycyjne bliny Adriany vs. nowoczesna sałatka Waldorf Tomasza

Czas na kolejne starcie! Tym razem w kulinarnym ringu zmierzą się: tradycyjne bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą łososia oraz nowoczesna sałatka Waldorf. Kto wygra - Adriana Marczewska czy Tomasz Pazdyk? Jaka jest historia tej pysznej sałatki? Tego dowiecie się z najnowszego odcinka. Smacznego!


Bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą

Składniki:

25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
200 gr wędzonego łososia
majonez Pudliszki
100 gr ikra łososia
pęczek koperku

Przygotowanie:

1. Wymieszaj drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw masę na kwadrans do wyrośnięcia.

2. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaży z dwóch stron na złocisty kolor.

4. Gotowe bliny ozdób majonezem, łososiem, koprem i ikrą. Smacznego!

Sałatka Waldorf z fenkułem, wędzonym kurczakiem i rodzynkami

Składniki:

1,5 jabłka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 średniego selera korzeniowego
miseczka namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 garście rukoli
fenkuł
3 łyżki majonezu Pudliszki
sól i pieprz
orzechy włoskie
sałata lodowa
pierś wędzonego kurczaka

Przygotowanie:

1. Obierz jabłka i pokrój w paski dodaj do wody z sokiem cytryny, aby nie zbrązowiały.

2. Obierz selera i pokrój w cienkie słupki i dodaj do jabłka. Pokrój podobnie kurczaka i fenkuł.

3. Zalej rodzynki gorąca wodą i odstaw na 3 minuty. Rodzynki odcedź i dodaj do warzyw. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.

4. Dodaj rukolę, majonez, grubo posiekane lub rozgniecione orzechy włoskie. Do smaku dodaj sól i wymieszać wszystkie składniki.

5. Z główki sałaty lodowej zrób "miseczki" i nałóż do środka sałatkę. Smacznego!

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia!
Niebawem opublikujemy listę
zwycięzców

Sprawdź, kto wygrał

Wyniki niebawem

Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną VS. słodka babka z majonezem

Czas na trzecie starcie! W dzisiejszym odcinku na przeciw siebie staną: Słodka chałka z pastą jajeczną i czarnuszką Adriany oraz babka majonezowa Tomasza. Kto wygra? Przekonajcie się sami!


Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką

Składniki:
6 jaj
łyżka czarnuszki
4 łyżki majonezu Pudliszki
łyżka musztardy
szczypiorek
natka pietruszki
kiszony ogórek
sól, pieprz
chałka
łyżka masła

Przygotowanie:
1. Chałkę kroimy na kromki i obsmażamy na maśle z 2 stron na złoty kolor
2. Jaja gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
3. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz oraz czarnuszkę i pokrojonego w kostkę ogórka.
4. Pastę jajeczną podajemy na chałce i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!

Babka z majonezem

Składniki:
2 jaja
120 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki majonezu Pudliszki
łyżeczka aromatu cytrynowego

Lukier - Składniki:
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
2. Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij przez kilka minut na puszystą masę. Dodaj majonez, aromat cytrynowy, wsyp mąkę cały czas miksując
3. Masę przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Upieczoną babkę przełóż na deskę lub talerz. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto. Posyp kwiatkami lub dowolnymi dodatkami i... Smacznego!

konkurs

Zakończony


Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia!
Niebawem opublikujemy listę
zwycięzców

Sprawdź, kto wygrał

Wyniki niebawem