Dipy i sosy, kt鏎e odmieni twoje dania [PRZEPISY]

Sosy potrafi odmieni i wzbogaci smak da. Chocia wiele z nich wymaga sporej wprawy w kuchni, s te takie, kt鏎e przygotujesz 豉two i ekspresowym tempie. Nasze propozycje dip闚 sprawdz si zar闚no do sa豉tek, jak i przek御ek.


Sos tatarski

安ietnie pasuje do kanapek, jako dodatek do pasztetu, czy sma穎nej ryby.

Sos tatarski, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

S這ik majonezu 235 gram闚
2 造磬i jogurtu naturalnego
2 og鏎ki konserwowe
5 grzybk闚 konserwowych
1 drobno posiekana ma豉 cebula
造瞠czka chrzanu
sok z cytryny i cukier puder do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Posiekan cebul pos鏊 i zostaw na chwil, 瞠by sta豉 si mniej ostra. Drobno posiekaj og鏎ki i grzybki konserwowe. Wszystkie sk豉dniki prze堯 do miski i wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Sos tysi帷a wysp

Idealny dodatek do owoc闚 morza – zw豉szcza krewetek. A robi si go w kilka chwil.

Sos tysi帷a wysp, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

6 造瞠k majonezu
2 造磬i jogurtu naturalnego
3 造磬i ketchupu
1 造瞠czka octu winnego
szczypta s這dkiej papryki
s鏊
cukier puder

Spos鏏 przygotowania:

Wymieszaj wszystkie sk豉dniki sosu i dopraw do smaku cukrem pudrem i sol.

Sos tzatziki

Sos tzatziki, fot.: Shutterstock


Ten grecki sos doskonale znamy. Z powodzeniem wykorzystasz go jako dip do przek御ek, sos do sa豉tki czy te dodatek do da mi瘰nych i warzywnych (np. kotlet闚 z mi瘰a mielonego lub plack闚 ziemniaczanych).

Sk豉dniki:

300 ml jogurtu greckiego
2 造磬i majonezu
1 鈍ie篡 og鏎ek gruntowy
Z帳ek czosnku
1 造磬a oliwy
Koperek
S鏊

Spos鏏 przygotowania:

Z帳ek czosnku przeci郾ij przez prask, zetrzyj na drobnej tarce lub drobno posiekaj. Og鏎ki umyj, obierz, przekr鎩 na p馧, usu nasiona, a nast瘼nie drobno posiekaj. Koperek umyj i posiekaj. Wszystkie sk豉dniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku sol.

Sos czosnkowy

Z czym poda domowy kebab, pizz albo sa豉tk z kurczaka? Na pomoc przychodzi przepis na domowy sos czosnkowy – palce liza!

Sos czosnkowy, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

1 ma貫 opakowanie g瘰tej 鄉ietany
6 造瞠k majonezu
1 z帳ek czosnku
s鏊 i pieprz

Spos鏏 przygotowania:

Z帳ek czosnku przeci郾ij przez prask, zetrzyj na drobnej tarce lub drobno posiekaj. Wszystkie sk豉dniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku sol i pieprzem.

Sos Aioli

Sprawdzi si I do frytek, I do pieczonych ziemniaczk闚. Mo積a go tak瞠 serwowa do grzanek I tost闚 czy te zielonych warzyw, np. szparag闚 lub fasolki.

Sos Aioli, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

250 ml oliwy z oliwek
5 z帳k闚 czosnku
2 鄴速ka
sok z cytryny
woda
s鏊
bia造 pieprz

Spos鏏 przygotowania:

Jajka wyjmij z lod闚ki, 瞠by si ogrza造 do temperatury pokojowej. Czosnek upiecz w piekarniku, aby by mi瘯ki. 草速ka prze堯 do miski, dodaj obrany czosnek i wymieszaj. Ma造m strumieniem dodawaj stopniowo oliw, ca造 czas mieszaj帷 i uwa瘸j帷, 瞠by sos si nie zwa篡. Nast瘼nie dodaj sok z cytryny i odrobin wody. Dopraw do smaku sol i pieprzem.

Sos aioli mo瞠sz te robi na bazie majonezu. Do majonezu dodaj upieczony czosnek, 造磬 oliwy i dopraw bia造m pieprzem.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Imprezowe przek御ki na jeden chaps. Co zamiast klasycznych sa豉tek? [PRZEPISY]

Na imprezach 鈍ietnie sprawdzaj si przek御ki, kt鏎e mo積a wzi望 do r瘯i i zje嗆 na raz. Dzi瘯i temu nasi go軼ie nie musz przerywa rozm闚 i siada do sto逝. Warto, 瞠by by造 smaczne, ale te syc帷e. Przedstawimy kilka naszych propozycji, kt鏎e sprawdz si zar闚no na imprezach dla dzieci, jak i dla doros造ch.


Kachori

Kachori to rodzaj przek御ki, przyrz康zanej z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy i aromatycznych przypraw. Ten hinduski przysmak na pewno zasmakuje twoim go軼iom.

Kachori, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

2 szklanki m彗i pszennej
2 造磬i oleju
2 造磬i mas豉 klarowanego
Oko這 1/2 szklanki wody
1 szklanka soczewicy
Szczypta kuminu
Szczypta kurkumy
Szczypta chili
S鏊 do smaku
Olej do sma瞠nia
ㄊ磬a mas豉

Spos鏏 przygotowania:

Soczewic namocz w wodzie przez 4 godziny.
M彗 przesiej do miski, wymieszaj z olejem, mas貫m i szczypt soli. Dodawaj stopniowo wod, a z masy powstanie g豉dkie ciasto. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 30 minut, 瞠by odpocz窸o.
Soczewic ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 造磬 mas豉 i wrzu na nie przyprawy, kiedy b璠 ju lekko pachnie, dorzu soczewic i sma oko這 10 minut. Z gotowego ciasta odrywaj kulki, rozp豉szczaj je w d這niach i nadziewaj farszem z soczewicy.
Gotowe Kachori sma na g喚bokim t逝szczu na z這ty kolor.

Hiszpa雟kie krokiety

Hiszpa雟kie krokiety r騜ni si od tych, kt鏎e znamy z naszego kraju. Przede wszystkim nie u篡wa si w nich nale郾ik闚 – ich baz jest masa, kt鏎a przypomina beszamel (jest jednak g瘰tsza). Mo瞠sz serwowa je z sosem na bazie majonezu (np. zio這wym lub zio這wo-czosnkowym) albo sosem pomidorowym.

Hiszpa雟kie krokiety, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

P馧 litra mleka
60 gram闚 mas豉
3 造磬i m彗i
1 drobno posiekana cebula
2 造磬i oliwy z oliwek
100 gram闚 szynki jamon
Szczypta ga趾i muszkato這wej
Bu趾a tarta
Roztrzepane jajka
Olej do sma瞠nia

Spos鏏 przygotowania:

W garnku rozgrzej 2 造磬i oliwy. Podsma na niej cebul. Kiedy si zeszkli, dodaj posiekan szynk. Nast瘼nie dodaj mas這. Kiedy si rozpu軼i, dodaj m彗 i mieszaj do momentu, a m彗a lekko si zrumieni. Nast瘼nie zmniejsz ogie i stopniowo dodawaj do garnka mleko (ca造 czas mieszaj帷). Dopraw ga趾 muszkato這w. Trzymaj na ogniu (ca造 czas mieszaj帷) do momentu a masa zg瘰tnieje.
Formuj z masy rulony, maczaj je kolejno w roztrzepanym jajku, a potem w bu販e tartej. Sma na dobrze rozgrzanym oleju na z這ty kolor.

Jajka faszerowane awokado

T przek御k na pewno doceni osoby, kt鏎e lubi zdrowsze dania. By awokado zachowa這 sw鎩 pi瘯ny, zielony kolor, dodaj do masy kilka kropelek soku z cytryny.


Sk豉dniki:

8 jajek
1 du瞠 dojrza貫 awokado
1 ma造 og鏎ek gruntowy
Szczypta suszonego imbiru
Szczypta soli
2 造磬i g瘰tego majonezu

Spos鏏 przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekr鎩 na p馧. 草速ka oddziel od bia貫k i wrzu je do miski. Do 鄴速ek dodaj awokado, majonez i po陰cz w jednolit mas. Og鏎ka przekr鎩 na p馧, usu nasiona i bardzo drobno posiekaj, a nast瘼nie dodaj do masy z 鄴速kami. Mas dopraw sol i pieprzem. Po堯wki bia貫k faszeruj powsta陰 mas.

鏚eczki z cykorii

Cykoria doskonale nadaje si do przyrz康zania przek御ek w stylu finger food. Jej listki to przecie w zasadzie jadalne miseczki! Mo瞠sz 鄉ia這 zaserwowa na nich dowoln sa豉tk.

鏚eczki z cykorii, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

Opakowanie kaszy kuskus
2 pomidory
Sok z cytryny
Posiekana natka pietruszki
Posiekana kolendra
Szczypta kuminu
Szczypta cynamonu
1 造磬a koncentratu pomidorowego
S鏊 i pieprz do smaku
Majonez
Jogurt

Spos鏏 przygotowania:

Kasz kuskus przygotuj wed逝g instrukcji na opakowaniu. Pomidory przekr鎩 na p馧, usu nasiona i posiekaj w drobn kostk. Do kaszy dodaj posiekane pomidory, natk pietruszki i kolendr, 造磬 koncentratu pomidorowego, przyprawy i sok z limonki. Ca這嗆 dopraw sol i pieprzem. Gotow sa豉tk pouk豉daj na li軼iach umytej cykorii. Podawaj z sosem na bazie majonezu i jogurtu.

Zawijaski z tortilli

To jedna z tych przek御ek, za kt鏎ymi przepada wi瘯szo嗆 go軼i. Tym razem zamiast 這sosia czy szynki, proponujemy, by wykorzysta wyrazisty ser cheddar oraz dobrej jako軼i domow piecze.

Zawijaski z tortilli, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

Opakowanie tortilli
200 gram闚 sera cheddar
300 gram闚 wysokiej jako軼i w璠liny, np. upieczonego w domu rostbefu
Szczypta ostrej papryki
Sa豉ta
Majonez
Sos barbecue

Spos鏏 przygotowania:

Tortille roz堯 na blacie i posmaruj z jednej strony majonezem. Na 3/4 tortilli u堯 kolejno plastry sera, li軼ie sa豉ty, plastry w璠liny. Na ko鎍u polej sosem barbecue i posyp ostr papryk (je郵i to danie b璠 je嗆, dzieci pomi ostr papryk). Tortille zawi ciasno w rulony i pokr鎩 na kawa趾i. Ka盥y kawa貫k przekuj wyka豉czk.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Sa豉tki, kt鏎ymi si najesz. Idealne na imprez [PRZEPISY]

Sa豉tka to jedna z tych pozycji, kt鏎a go軼i na ka盥ej imprezie. 安ietnie komponuje si z przek御kami, 豉two si ni podzieli i smakuje wi瘯szo軼i go軼i. Aby zda豉 egzamin, musi zawiera sk豉dniki, kt鏎e b璠 mog造 sta chwil bez lod闚ki i nadal b璠 wygl康a造 apetycznie. Odradzamy, wi璚 sa豉tki na bazie np. rukoli, czy roszponki, kt鏎e szybko trac obj皻o嗆 i wi璠n w kontakcie z sosem.


Sa豉tka z kasz p璚zak i warzywami

Jest nie tylko smaczna, lecz tak瞠 bardzo po篡wna. Je郵i chcesz, mo瞠sz doda jej chrupko軼i, np. za pomoc pestek dyni.

Sa豉tka z kasz p璚zak i warzywami, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

200 gram闚 kaszy p璚zak
400 gram闚 pomidork闚 cherry
1 cebula
Puszka kukurydzy konserwowej
Czerwona papryka
Natka pietruszki
4 造磬i oliwy z oliwek
2 造磬i octu winnego
S鏊 i pieprz do smaku
Ulubione zio豉 np. bazylia, oregano, tymianek

Spos鏏 przygotowania:

Kasz ugotuj. Cebule obierz, drobno posiekaj i pos鏊. Papryk i pomidorki cherry posiekaj. Z oliwy z oliwek, octu, ulubionych zi馧, soli i pieprzu przygotuj sos winegret. Sch這dzon kasz wymieszaj z kukurydz, pomidorkami, papryk, cebul, posiekaj natk pietruszki i sosem. Dopraw sol i pieprzem.

Sa豉tka z paluszkami krabowymi

W tej sa豉tce, zamiast ry簑 mo瞠sz wykorzysta makaron ry穎wy. Pami皻aj tylko by po ugotowaniu przela go wod I odcedzi, 瞠by si nie klei.

Sa豉tka z paluszkami krabowymi, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

Opakowanie paluszk闚 krabowych
Cebula
150 gram闚 ry簑
Puszka kukurydzy konserwowej
安ierzy og鏎ek
Szczypta s這dkiej papryki
Majonez
S鏊 i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Cebul obierz, posiekaj w drobn kostk, pos鏊 i wymieszaj. Ry ugotuj. Paluszki krabowe i og鏎ka posiekaj i dodaj do nich cebul, kukurydz i ry. Majonez wymieszaj z pieprzem i s這dk papryk i dodaj do sa豉tki.

Sa豉tka meksyka雟ka

Awokado, kukurydza, ry i kurczak – t sa豉tk na pewno najecie si do syta. Je郵i lubisz pietruszk lub kolendr, mo瞠sz posieka j i dosypa nieco pod koniec przyrz康zania dania, ale nie jest to konieczne.

Sa豉tka meksyka雟ka, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

200 gram闚 ry簑
200 gram闚 piersi z kurczaka
olej do sma瞠nia
1 papryka
2 pomidory
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 du瞠 awokado
2 papryczki chili
安ie瘸 kolendra
Majonez
1 造瞠czka koncentratu pomidorowego
Szczypta kuminu rzymskiego
Szczypta ostrej papryki
Szczypta s這dkiej papryki
Szczypta oregano
Sok z limonki

Spos鏏 przygotowania:

Ry ugotuj w osolonej wodzie. Pier z kurczaka usma w ca這軼i na oleju i nast瘼nie pokr鎩 w kostk. Awokado, pomidory i papryk posiekaj. W misce wymieszaj ry, kurczaka, kukurydz i posiekane warzywa. Majonez wymieszaj z koncentratem, sokiem z limonki, kuminem, ostr i s這dk papryk, oregano i posiekan 鈍ie膨 kolendr. Dodaj sos do reszty sk豉dnik闚 i wymieszaj. Dopraw sol i pieprzem.

Sa豉tka 郵edziowa

To pyszna propozycja nie tylko na 鈍i徠eczny st馧. Wi瘯szo嗆 os鏏 ch皻nie zje j r闚nie po prostu podczas przyj璚ia. Je郵i chcesz, buraki mo瞠sz zast徙i na przyk豉d puszk czerwonej fasoli.

Sa豉tka 郵edziowa, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

6 郵edzi
3 buraki
4 ziemniaki
1 jab趾o
4 jajka
Majonez
ㄊ瞠czka chrzanu
3 ziarna ziela angielskiego
Pieprz
Koperek

Spos鏏 przygotowania:

Buraki upiecz w piekarniku, ostud i obierz ze sk鏎ki. 奸edzie namocz. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Ziemniaki ugotuj. Buraki, ziemianki, 郵edzie i jajka posiekaj w kostk. W mo寮zierzu rozdrobnij ziele angielskie. Majonez wymieszaj z 造瞠czk chrzanu, szczypt pieprzu i rozdrobnionym zielem angielskim i dodaj do sa豉tki. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Sa豉tka z kurczakiem

Do tej sa豉tki mo瞠sz wykorzysta r闚nie mi瘰o, kt鏎e zosta這 z pieczonego kurczaka lub kurczaka z roso逝 (trzeba go b璠zie jednak podsma篡 i dobrze doprawi). By zaostrzy smak, mo瞠sz wzbogaci sa豉tk odrobin musztardy lub tabasco.

Sa豉tka z kurczakiem, fot.: Shutterstock

Sk豉dniki:

Kurczak
Marchewka
Kukurydza
Koperek
Majonez
Sok z cytryny
S鏊 i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Kurczaka posiekaj, pos鏊 i usma. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj kurczaka, marchew, kukurydz, posiekany koperek. Dodaj majonez i dopraw sokiem z cytryny, sol i pieprzem.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Pyszne placuszki warzywne. Szybkie do zrobienia, doskona貫 na ka盥y posi貫k [PRZEPISY]

Wszyscy lubi placki. Z nieko鎍z帷 si liczb wariacji smakowych to chyba niemo磧iwe, by nie znale潭 swoich ulubionych. Takie placki s nie tylko pyszne, lecz tak瞠 bardzo proste w przygotowaniu. Szczeg鏊ne miejsce w sercach wielu os鏏 zajmuj te warzywne, z ca造m wachlarzem przypraw i dip闚. Oto kilka inspiracji na takie w豉郾ie placuszki.


Placki z burak闚 z sosem majonezowym

Placki z burak闚 to nietypowa wersja tej przek御ki. Szkoda, 瞠 nie s tak popularne jak ziemniaczane, bo s i smaczne, i bardzo zdrowe. Cena tych warzyw tak瞠 nie jest wyg鏎owana. Przekonali鄉y was? No to do dzie豉.

Placki z burak闚 z sosem majonezowym, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

Placki:
trzy buraki
cebula
p馧 szklanki m彗i pszennej (lub wi璚ej, je郵i masa wyjdzie zbyt rzadka)
dwa jajka klasy „M”
p馧 造瞠czki soli
szczypta pieprzu
szczypta ga趾i muszkato這wej
szczypta kminku
olej do sma瞠nia

Sos majonezowy:
trzy 造磬i jogurtu greckiego
pe軟a 造磬a majonezu
造瞠czka musztardy francuskiej
szczypta kurkumy
造磬a posiekanego szczypiorku

Spos鏏 przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie ze sob mieszamy. Gotow mikstur odstawiamy do lod闚ki na czas przyrz康zania plack闚. Buraki myjemy i gotujemy w 逝pinkach, po czym obieramy i studzimy. 圭ieramy na tarce o du篡ch oczkach lub blendujemy – niekoniecznie na g豉dk mas. Cebul drobno siekamy i dodajemy do buraczk闚 wraz z reszt sk豉dnik闚. Masa powinna by do嗆 g瘰ta. Patelni rozgrzewamy razem z warstw oleju. Wyk豉damy na ni po dwie 造磬i masy buraczanej i lekko sp豉szczamy. Sma篡my na 鈔ednim ogniu do momentu, a placki zarumieni si z obu stron. Zdejmujemy je i przek豉damy na r璚znik papierowy, by ods帷zy z nadmiaru t逝szczu i przek豉damy na talerz. Serwujemy z sosem majonezowym.

Pieczone placki z komosy ry穎wej, bak豉瘸na i szpinaku

Pieczone placki z komosy ry穎wej, bak豉瘸na i szpinaku, fot.: Shutterstock


Je郵i traktujecie placki jako danie obiadowe, ten przepis powinien si wam spodoba. Po陰czenie bak豉瘸na i szpinaku z syc帷, ale lekkostrawn komos ry穎w to prawdziwa bomba smaku. Zobaczcie, jak 豉two je zrobi.

Sk豉dniki:

Placki:
3/4 szklanki komosy ry穎wej
dwa 鈔edniej wielko軼i bak豉瘸ny
jajko klasy „L”
gar嗆 li軼i szpinaku
gar嗆 li軼i mi皻y
s鏊 i pieprz do smaku
造磬a mas豉

Dip majonezowy:
trzy 造磬i jogurtu greckiego
pe軟a 造磬a majonezu
造瞠czka sosu sriracha lub p馧 造瞠czki chilli w p豉tkach
sok z cytryny

Spos鏏 przygotowania:

Komos moczymy przez chwil w zimnej wodzie i ods帷zamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez oko這 osiem minut. Gdy b璠zie mi瘯ka, odlewamy wod, a komos odstawiamy do ostudzenia.
Bak豉瘸ny obieramy ze sk鏎y i kroimy w kostk. Wrzucamy je na rozgrzan patelni wraz z mas貫m. Doprawiamy sol i sma篡my do momentu, a zmi瘯n. W mi璠zyczasie dociskamy lekko za pomoc szpatu趾i, by si rozpad造. Dodajemy szpinak i mi皻, po czym 陰czymy sk豉dniki. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy dip czosnkowy. Wszystkie sk豉dniki mieszamy ze sob i odstawiamy do lod闚ki na czas przyrz康zania plack闚. Komos 陰czymy z bak豉瘸nami, jajkiem, doprawiamy sol i pieprzem. Na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia wyk豉damy po dwie 造磬i masy i lekko je sp豉szczamy. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez oko這 30 minut lub do momentu, a placki zaczn si rumieni. Podajemy z dipem majonezowym.

Placki z cukinii

Placki z cukinii, fot.: Shutterstock

Placki z cukinii to ju w zasadzie 瘸dna nowo嗆. Jednak w naszym przepisie pojawia si nietypowy sk豉dnik – majonez. Jego dodatek sprawia, 瞠 placki s delikatne, a jednocze郾ie chrupi帷e z zewn徠rz. Jak je zrobi? Sprawd嬈ie nasz przepis.

Sk豉dniki:

dwie 鈔edniej wielko軼i cukinie
dwa z帳ki czosnku
100 g sera 鄴速ego lub mozzarelli
dwie 造磬i majonezu
trzy 造磬i m彗i pszennej
p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
jajko klasy „L”
造磬a posiekanego koperku lub natki pietruszki
s鏊 i pieprz do smaku
olej do sma瞠nia

Spos鏏 przygotowania:

Cukinie myjemy i 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach. Mo瞠my j wcze郾iej obra, ale nie jest to konieczne. Wk豉damy j do miski i wsypujemy szczypt soli. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut, by pu軼i豉 soki. Ser 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach. Cukinie mocno odciskamy z wody i przek豉damy do oddzielnej miski. Do 鈔odka wciskamy czosnek i dodajemy reszt sk豉dnik闚. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Je郵i masa jest zbyt rzadka, dodajemy m彗. Zbyt g瘰t mas mo積a rozrzedzi odrobin wody lub mleka. Rozgrzewamy patelni wraz z olejem i uk豉damy na niej po jednej lub dwie 造磬i masy cukiniowej. Ka盥y placek lekko sp豉szczamy. Sma篡my na 鈔ednim ogniu do momentu, a z obu stron si zarumieni. Usma穎ne placki wyk豉damy na r璚znik papierowy, a nast瘼nie przek豉damy na talerze. Takie placuszki doskonale smakuj bez dodatk闚 lub po prostu z kleksem 鄉ietany.

Pieczone placki kalafiorowe z marchewk i groszkiem

Pieczone placki kalafiorowe z marchewk i groszkiem, fot.: Shutterstock

Te placki 陰cz w sobie ulubione dodatki obiadowe Polak闚 – kalafiora i marchewk z groszkiem. Czy mo瞠 by smaczniejsze po陰czenie? To l瞠jsza alternatywa dla plack闚 sma穎nych na oleju. Kminek dodatkowo sprawi, 瞠 danie b璠zie bardziej lekkostrawne. Przepis? Jest naprawd prosty.

Sk豉dniki:

Placki:
300 g kalafiora
鈔edniej wielko軼i marchewka
p馧 puszki groszku
jajko klasy „L”
trzy 造磬i m彗i pszennej
dwie 造磬i posiekanego koperku
szczypta mielonego kminku
s鏊 i pieprz do smaku

Dip 鄉ietanowy:
trzy 造磬i 鄉ietany 12- lub 18-procentowej
造磬a majonezu

Spos鏏 przygotowania:

Kalafiora dzielimy na r騜yczki, a marchewk obieramy i kroimy w kostk. Warzywa wrzucamy do gotuj帷ej si, osolonej wody i gotujemy przez kilka minut, a b璠 p馧twarde. Odlewamy wod i rozdrabniamy je za pomoc blendera lub t逝czka do ziemniak闚, ale nie na g豉dk papk. Groszek ods帷zamy z zalewy. Warzywa mieszamy ze sob, dodajemy reszt sk豉dnik闚 i je 陰czymy. Porcje masy wyk豉damy na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia i lekko sp豉szczamy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez oko這 p馧 godziny do momentu, a si zarumieni. W mi璠zyczasie majonez mieszamy ze 鄉ietan. Upieczone placki podajemy z dipem 鄉ietanowym.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Klasyczne dania w odmienionych wersjach - jedz i baw si dobrze w kuchni [PRZEPISY]

Kuchnia to miejsce, w kt鏎ym eksperymentowanie jest wr璚z wskazane. Cho wiele potraw smakuje znakomicie w klasycznej wersji, nic nie stoi na drodze, by przepisy lekko modyfikowa. Oto kilka da, kt鏎e - dzi瘯i nieoczywistym dodatkom - zapewniaj ciekawe doznania smakowe.


Pasztet ze 郵edzia
Pasztet jest tylko z mi瘰a? Niekoniecznie. Mo積a je przyrz康za r闚nie z ryb czy warzyw. Tym razem spr鏏uj zrobi go. ze 郵edzia. Nie po瘸逝jesz.

Pasztet ze 郵edzia, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

400 g filet闚 郵edziowych
2 jajka
1 kwa郾e jab趾o
1 ma豉 cebula
3 造磬i majonezu
1 造瞠czka musztardy
1-2 kromki czerstwego chleba
Mleko do moczenia chleba

Spos鏏 przygotowania:

Chleb zalewamy mlekiem i pozostawiamy na kilka minut. Jajka gotujemy na twardo. Nast瘼nie obieramy je i rozdrabniamy na przyk豉d za pomoc widelca. Jab趾o obieramy, przekrawamy na cztery cz窷ci, pozbywamy si gniazda nasiennego, a mi捫sz 軼ieramy na tarce lub kroimy w niewielk kostk. Cebul drobno siekamy. Filety siekamy do嗆 drobno i przek豉damy do miski. Dodajemy jajka, odci郾i皻y z mleka chleb, jab趾o, majonez i musztard. Wszystkie sk豉dniki mieszamy. Mo瞠my je te doprawi do smaku. Gotowy pasztet odk豉damy do lod闚ki na co najmniej godzin. Serwujemy na krakersach lub grzankach.

Placki z kurczakiem i majonezem
Takie drobiowe placuszki, czy te kotleciki, smakuj naprawd wy鄉ienicie. Mo瞠sz podawa je jak pozosta貫 kotlety z dodatkiem ziemniak闚 w dowolnej postaci czy te kaszy i porcji warzyw.

Placki z kurczakiem i majonezem, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

500 g piersi z kurczaka
500 g cukinii
1 du瞠 jajko
2 造磬i majonezu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki m彗i
1 du篡 z帳ek czosnku
2 造磬i posiekanego szczypiorku
S鏊 i pieprz
Olej do sma瞠nia

Spos鏏 przygotowania:

Kurczaka oczyszczamy z b這nek i chrz御tek, po czym kroimy w niewielk kostk. Posypujemy sol i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na bok na czas przygotowywania reszty sk豉dnik闚. Cukini 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach, zasypujemy spor szczypt soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebul i czosnek drobno siekamy. W osobnej misce umieszczamy jajko, majonez, mleko, m彗 i s鏊. Mieszamy na g豉dk mas za pomoc r霩gi lub miksera. Je郵i masa jest zbyt g瘰ta, dodajemy wi璚ej mleka. Zbyt rzadk mas zag瘰zczamy odrobin m彗i. Cukini mocno odciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do ciasta nale郾ikowego. Dodajemy tak瞠 kurczaka, cebul, czosnek oraz szczypiorek. Ca這嗆 mieszamy. Rozgrzewamy patelni wraz z olejem. Wyk豉damy ciasto z dodatkami porcjami i lekko sp豉szczamy. Sma篡my na 鈔ednim ogniu z obu stron do momentu, a placki si zrumieni. Podajemy z kleksem 鄉ietany lub ulubionym sosem.

Spaghetti a la carbonara

W klasycznej wersji tego dania u篡wa si zaledwie kilku podstawowych sk豉dnik闚. Jednak, jak pisali鄉y na pocz徠ku, nie pozw鏊cie, by tradycja ogranicza豉 wasz kulinarn tw鏎czo嗆 i pasj. W ko鎍u dok豉dnie w ten sam spos鏏 post瘼uje wielu uznanych szef闚 kuchni.

Spaghetti a la carbonara, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

250 g makaronu spaghetti
50 g boczku
1 z帳ek czosnku
2 jajka
1 造磬a majonezu
1 造磬a mleka
Po szczypcie soli i pieprzu
2 czubate 造磬i tartego parmezanu

Spos鏏 przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, a b璠zie al dente. W mi璠zyczasie kroimy boczek w niewielk kostk i podsma瘸my go na suchej patelni przez kilka minut. Raz na jaki czas mieszamy, by zrumieni si r闚nomiernie. Pod koniec sma瞠nia dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i zdejmujemy patelni z ognia, by czosnek si nie przypali. W osobnej misce umieszczamy jajka, majonez i mleko. ㄠczymy sk豉dniki za pomoc r霩gi. Makaron odcedzamy, pozostawiaj帷 kilka 造瞠k wody. Wy陰czamy palnik. Do garnka z makaronem przek豉damy boczek i wlewamy mieszank jajeczn. Mieszamy. Na sam koniec wsypujemy tarty parmezan i raz jeszcze dok豉dnie 陰czymy sk豉dniki. Danie wyk豉damy na g喚bokie talerze i doprawiamy do smaku 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem oraz sol.

Nale郾iki na majonezie

Majonez mo積a wykorzysta w kuchni nie tylko do sa豉tek. Na jego bazie przyrz康zisz r闚nie smakowite ciasta (np. majonezow babk), ciasteczka czy desery. Polecamy zw豉szcza te puszyste majonezowe placuszki, kt鏎e mo瞠sz serwowa z dowolnymi dodatkami.

Nale郾iki na majonezie, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

2 鈔ednie jajka
2 pe軟e 造磬i majonezu
Szczypta soli
2 pe軟e 造磬i cukru
1/3 造瞠czki aromatu waniliowego
2 szklanki ciep貫j wody
P馧 造瞠czki proszku do pieczenia
1 szklanka i 1 造磬a m彗i pszennej
Olej

Spos鏏 przygotowania:

W misce za pomoc r霩gi lub miksera 陰czymy jajka, majonez, cukier i aromat waniliowy. Nast瘼nie wlewamy ciep陰 wod i mieszamy. W osobnej misce 陰czymy przesian m彗 i proszek do pieczenia. Suche sk豉dniki dodajemy do mokrych w dw鏂h turach, aby unikn望 powstawania grudek. Na sam koniec wlewamy 造磬 oleju. W mi璠zyczasie porz康nie rozgrzewamy patelni. Wlewamy na ni odrobin oleju oraz chochelk ciasta. Rozprowadzamy je r闚nomiernie na ca貫j powierzchni naczynia i sma篡my, a z obu stron si lekko zarumieni. Gotowe nale郾iki podajemy z ulubionymi dodatkami, na przyk豉d twarogiem wymieszanym ze 鄉ietan i cukrem pudrem albo z kremem czekoladowym i owocami.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Majonez nie tylko do sa豉tki. Jak jeszcze dobrze go wykorzysta? Mamy odlotowe pomys造 [PRZEPISY]

Majonez wielu osobom kojarzy si jedynie z faszerowanymi jajkami lub sosem tysi帷a wysp. Tymczasem z tym dodatkiem mo積a wyczarowa w kuchni prawdziwe cuda - nie tylko wytrawne. Zobaczcie sami, 瞠 warto mie w zanadrzu s這ik majonezu.

Grzanki z past z szynki szwarcwaldzkiej

Grzanki z past z szynki szwarcwaldzkiej, fot.: Shutterstock


Takie grzanki z past to idealna propozycja i na zwyczajn kolacj, i jako przystawka na imprez. Robi si je wyj徠kowo szybko i 豉two - je郵i ich spr鏏ujecie, z pewno軼i na sta貫 zagoszcz w waszym menu.

Sk豉dniki:

1 kr鏒ka bagietka
1 z帳ek czosnku
50 g szynki szwarcwaldzkiej lub innej tego typu
1 jajko ugotowane na twardo
4 造磬i majonezu
2 pe軟e 造磬i serka 鄉ietankowego
1 pe軟a 造磬a koncentratu pomidorowego

Opcjonalnie:
Szczypta suszonych zi馧 (na przyk豉d tymianku) lub 造磬a posiekanych 鈍ie篡ch (na przyk豉d oregano)

Spos鏏 przygotowania:

Bagietk kroimy na kromki i uk豉damy je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Wk豉damy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy przez kilka minut, a si przyrumieni. W mi璠zyczasie przygotowujemy past. Szynk kroimy w niewielkie kawa趾i, a jajko rozdrabniamy za pomoc widelca. W osobnej misce mieszamy majonez, serek, koncentrat pomidorowy i zio豉, je郵i ich u篡wamy. Dodajemy szynk oraz jajko i 陰czymy wszystkie sk豉dniki. Grzanki nacieramy z帳kiem czosnku przekrojonym na p馧. Nast瘼nie nak豉damy na nie po 造盧e pasty. Dekorujemy zio豉mi.

Placki kukurydziane z majonezem

Placki kukurydziane z majonezem, fot.: Shutterstock


Placki kukurydziane sprawdz si doskonale o ka盥ej porze dnia. Rano dodadz sporo energii, a wieczorem b璠 鈍ietn przek御k do filmu. ζtwo je zapakowa do pude趾a, wi璚 mog wam towarzyszy r闚nie w pracy lub szkole. Jak je zrobi? Przepis jest banalny.

Sk豉dniki:

1 puszka kukurydzy
2 jajka w rozmiarze „M”
4 pe軟e 造磬i m彗i kukurydzianej lub pszennej
2 造磬i majonezu
P馧 造瞠czki soli
Szczypta pieprzu
Szczypta mielonego kminku
Szczypta kurkumy
1 造磬a suszonego oregano
Olej do sma瞠nia

Spos鏏 przygotowania:

Kukurydz odcedzamy z zalewy, mo瞠my j zblendowa lub pozostawi w ca這軼i. W misce 陰czymy ze sob jajka, m彗, majonez oraz przyprawy. Mieszamy za pomoc r霩gi lub kr鏒ko miksujemy. Dodajemy kukurydz i mieszamy. Je郵i masa jest zbyt lej帷a, dosypujemy jeszcze troch m彗i. Rozgrzewamy patelni wraz z cienk warstw oleju. Wyk豉damy na ni po dwie 造磬i ciasta i lekko sp豉szczamy. Sma篡my po kilka minut z obu stron, a placki b璠 rumiane. Podajemy solo lub z kleksem kwa郾ej 鄉ietany.

Ryba w cie軼ie majonezowym z remulad (du雟kim sosem)

Ryba w cie軼ie majonezowym z remulad (du雟kim sosem), fot.: Shutterstock


Je郵i lubicie nuggetsy z kurczaka, to pokochacie ten przepis. Mo瞠cie wybra do niego ulubiony gatunek ryby. Chrupi帷e, ale delikatne ciasto z dodatkiem majonezu na pewno wam zasmakuje. A do tego pyszna remulada – niebo w g瑿ie.

Sk豉dniki:

Na ryb:
500 g filet闚 z dowolnej ryby (na przyk豉d dorsza, mintaja albo 郵edzia)
2 jajka w rozmiarze „M”
1 造磬a majonezu
4 造磬i mleka
3/4 szklanki m彗i pszennej
1 p豉ska 造瞠czka s這dkiej papryki
Szczypta kurkumy
S鏊 i pieprz do smaku
Olej do sma瞠nia
Dodatkowo cz御tka cytryny i 造磬a posiekanych zi馧 do dekoracji

Na remulad:
3 pe軟e 造磬i jogurtu greckiego
2 造磬i majonezu
1 czubata 造瞠czka przyprawy curry
1 鈔edniej wielko軼i og鏎ek konserwowy
1 造瞠czka musztardy francuskiej (z widocznymi ziarnami gorczycy)
1 造磬a posiekanego koperku

Spos鏏 przygotowania:

Remulada:
Jogurt mieszamy w miseczce wraz z majonezem, dodajemy curry, musztard i koperek.
Og鏎ek 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach lub drobno siekamy, a nast瘼nie dodajemy do sosu i mieszamy.
Gotow remulad odstawiamy do lod闚ki na czas przygotowywania ryby.

Ryba:
Filety osuszamy za pomoc r璚znika papierowego, kroimy na mniejsze kawa趾i, po czym doprawiamy sol i pieprzem.
W oddzielnej misce mieszamy ze sob wszystkie sk豉dniki. Ciasto powinno by nieco g瘰tsze od nale郾ikowego. Je郵i jest zbyt g瘰te, dodajemy odrobin mleka. Do ciasta przek豉damy kawa趾i ryby i delikatnie mieszamy. Je郵i wolicie wi瘯sze p豉ty, wystarczy je pojedynczo zamacza w masie. Ryb sma篡my na rozgrzanej patelni wraz z olejem, na 鈔ednim ogniu. Obsma瘸my po kilka minut z ka盥ej strony, a gdy kawa趾i b璠 ju rumiane, zdejmujemy je z patelni na r璚znik papierowy. Ryb wyk豉damy na talerze, posypujemy posiekanymi zio豉mi. Serwujemy z cz御tk cytryny, grzankami lub frytkami i domow remulad.

Majonezowe babeczki

Na rodzinny obiad, imprez ze znajomymi czy tak zwyczajnie w 鈔odku tygodnia - babeczki s zawsze dobrym pomys貫m. Te z dodatkiem majonezu s wyj徠kowo delikatne w smaku. Oto bardzo prosty przepis na wdzi璚zne majonezowe muffinki o smaku waniliowym.

Majonezowe babeczki, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

4 jajka
P馧 szklanki drobnego cukru
4 pe軟e 造磬i majonezu
3 pe軟e 造磬i m彗i pszennej
1 pe軟a 造磬a m彗i ziemniaczanej
Niepe軟a 造瞠czka proszku do pieczenia
P馧 造瞠czki aromatu waniliowego

Spos鏏 przygotowania:

W misie miksera umieszczamy 鄴速ka i cukier. Ucieramy je przez kilka minut na g豉dk i puszyst mas. Ca造 czas miksuj帷, dodajemy po 造盧e majonezu. Na ko鎍u wlewamy tak瞠 aromat. Do osobnej miski przesiewamy m彗i i proszek do pieczenia. Dodajemy je do masy jajecznej w dw鏂h turach. Dzi瘯i temu 豉twiej b璠zie rozbi powstaj帷e grudki. Do bia貫k dodajemy szczypt soli i ubijamy na sztywn pian. Przek豉damy j do ciasta i delikatnie mieszamy za pomoc szpatu趾i lub drewnianej 造磬i. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w tacy do babeczek lub silikonowych foremkach. Zape軟iamy je do 3/4 wysoko軼i. Babeczki pieczemy przez 30 minut lub do „suchego patyczka”. Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy kremem (na przyk豉d z serka mascarpone i kajmaku).

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Pasty do kanapek i nie tylko [PRZEPISY]

Polacy kochaj kanapki. Cho wariacji jest niesko鎍zenie wiele, najcz窷ciej ko鎍zy si wersj z szynk i serem – czasem pojawi si te plasterek pomidora. Nie mamy nic przeciwko takim klasykom, ale lubimy urozmaica nasze przek御ki. Oto przepisy na proste, ale niebanalne pasty do kanapek. i nie tylko.


Pasta z fasoli

Pasta z fasoli nie nale篡 do klasycznych propozycji. Tym bardziej warto jej spr鏏owa. Robi si j naprawd b造skawicznie, a uratuje was, gdy w porannym biegu b璠ziecie przyrz康za kanapki do pracy i szko造.

Pasta z fasoli, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

1 puszka czerwonej fasoli
2 p豉skie 造磬i majonezu
1-2 造磬i sosu sojowego
1 z帳ek czosnku
1 造磬a suszonego lub 鈍ie瞠go tymianku
pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Fasol ods帷zamy z zalewy i przesypujemy do misy blendera lub malaksera. Rozdrabniamy na g豉dk mas.
Dodajemy majonez, sos sojowy, przeci郾i皻y przez prask czosnek, tymianek oraz pieprz. Ca這嗆 mieszamy.
Rada: Taka pasta 鈍ietnie sprawdzi si na kanapkach z ciemnego pieczywa lub na crostini, czyli niewielkich grzankach idealnych na imprez.

Pasta z bak豉瘸na a la baba ganoush

Baba ganoush to typowe danie kuchni arabskiej. Jej podstaw s pieczone lub grillowane bak豉瘸ny, sezamowa pasta tahini oraz ca貫 mn鏀two aromatycznych przypraw. W naszej wersji tahini zast徙ili鄉y majonezem, a reszt sk豉dnik闚 nieco "spolszczyli鄉y". Ale zaufajcie nam – taka odmiana pasty bak豉瘸nowej na pewno przypadnie wam do gustu.

Pasta z bak豉瘸na a la baba ganoush, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

2 鈔ednie bak豉瘸ny
2 pe軟e 造磬i majonezu
2 造磬i soku z cytryny
2 z帳ki czosnku
3 造磬i posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonych ziaren chili lub mielonej ostrej papryki
造瞠czka oliwy
s鏊 i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Bak豉瘸ny obieramy, a mi捫sz kroimy w kostk i wrzucamy do rondelka wraz z 造瞠czk oliwy. Doprawiamy sol, dzi瘯i czemu warzywo szybciej pu軼i soki. Podgrzewamy na 鈔ednim ogniu, mieszaj帷 co jaki czas. Gdy z mi捫szu powstanie g瘰ta papka, wy陰czamy palnik i pozostawiamy do ostudzenia.
Nast瘼nie do puree dodajemy majonez, sok z cytryny, przeci郾i皻y przez prask czosnek, natk, chili oraz pieprz i s鏊. Ca這嗆 mieszamy.
Rada: Baba ganoush idealnie nadaje si zar闚no do kanapek, jak i podania wraz z warzywami lub chlebkami pita, kt鏎e mo積a w niej macza.

Pasta z suszonych pomidor闚

Cho pasta z pomidor闚 kojarzy si raczej z koncentratem, kt鏎y dodaje si do zup i sos闚, mo瞠 by sporym zaskoczeniem. Idealnie sprawdza si zar闚no na kanapki, jak i w formie farszu do przek御ek (jest pyszna na przyk豉d w plasterku szynki). Jak si zabra za jej przygotowywanie? Oto prosty przepis.

Pasta z suszonych pomidor闚, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

s這ik suszonych pomidor闚 w zalewie
2 pe軟e 造磬i majonezu
1 z帳ek czosnku
1 du篡 pomidor
1 p豉ska 造瞠czka s這dkiej papryki
szczypta chili
s鏊 i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Pomidory ods帷zamy z olejowej zalewy i przek豉damy do misy blendera lub malaksera.
安ie瞠go pomidora nacinamy u g鏎y i do逝 na kszta速 krzy篡ka, po czym zalewamy go wrz徠kiem i pozostawiamy na oko這 minut. Po tym czasie wyci庵amy i, zaczynaj帷 od naci皻ych miejsc, zrywamy sk鏎k. Nast瘼nie przekrawamy go na p馧 i wycinamy szypu趾. Kroimy na mniejsze kawa趾i, po czym wrzucamy do suszonych pomidor闚.
Do pomidor闚 dodajemy wyci郾i皻y przez prask czosnek oraz przyprawy. Ca這嗆 blendujemy na g豉dk mas.

Delikatna pasta z 這sosia

Nadesz豉 pora na rodzynka w鈔鏚 zaproponowanych przez nas past. Tym razem to wersja nie warzywna, a rybna. Dzi瘯i u篡ciu 這sosia ma delikatny smak, ale z pewno軼i nie "zniknie" na kromce 鈍ie瞠go pieczywa. Aby przyspieszy przygotowywanie tego smarowid豉, u篡li鄉y ryby w puszce, ale mo積a tak瞠 upiec filet doprawiony sol i pieprzem, a nast瘼nie go rozdrobni.

Delikatna pasta z 這sosia, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

1 puszka 這sosia (mo積a zast徙i 50 g 這sosia w璠zonego lub pieczonego)
1 niewielka cebulka
2 造磬i majonezu
1 造磬a soku z cytryny
s鏊 i pieprz do smaku

Opcjonalnie:
1 造磬a posiekanego koperku lub li軼i bazylii

Spos鏏 przygotowania:

υsosia ods帷zamy z zalewy i rozdrabniamy. Dodajemy do niego majonez oraz sok z cytryny.
Cebulk drobno siekamy i wsypujemy do 這sosia. Ca這嗆 mieszamy, a nast瘼nie doprawiamy sol i pieprzem. Mo瞠my tak瞠 doda 鈍ie瞠 zio豉.

Rada: Taka pasta sprawdzi si 鈍ietnie na kanapkach, crostini, a tak瞠 jako farsz do jajek lub wytrawnych babeczek z kruchego ciasta.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki

Sa豉tka 郵edziowa na kilka sposob闚

Dania ze 郵edzi s w Polsce wprost uwielbiane. Najcz窷ciej przyrz康za si 郵edzie w 鄉ietanie lub w oleju wraz z cebul. Nasze dzisiejsze propozycje to nieco inne spojrzenie na sa豉tki 郵edziowe - r闚nie te tradycyjne. Sprawdz si idealnie i na co dzie, i gdy przyjd go軼ie.


Sa豉tka z jajkiem, serem i rze簑ch

Tak sa豉tk robi si naprawd szybko. Zawiera niewiele sk豉dnik闚, a najwi璚ej czasu zajmuje gotowanie jajek. Mo積a wi璚 stwierdzi, 瞠 jest b造skawiczna. Jak si za ni zabra?

Sa豉tka z jajkiem, serem i rze簑ch, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

250 g 郵edzia w oleju
2 jajka
100 g 鄴速ego sera
1/2 czerwonej cebuli
1 鈔edni og鏎ek kiszony
2 czubate 造磬i majonezu
3 造磬i posiekanej rze簑chy

Spos鏏 przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy i kroimy w kostk.
奸edzie ods帷zamy z nadmiaru oleju za pomoc r璚znika papierowego, a nast瘼nie kroimy w kostk.
Ser i og鏎ek kroimy tak samo jak ryb, a cebul siekamy drobniej.
Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w misce wraz z majonezem i rze簑ch. Mieszamy. Mo積a doprawi ca這嗆 sol i pieprzem, ale ostro積ie, gdy 郵edzie i majonez s ju s這ne, za rze簑cha ma do嗆 ostry smak.

奸ed pod pierzynk

Klasyczn s這wia雟k przystawk jest tak zwany 郵ed pod pierzynk, czyli warstwowa sa豉tka z jajkami, ziemniakami i tartymi buraczkami. W zale積o軼i od regionu i od osoby, kt鏎a j przyrz康za, sa豉tka ta ma r騜ne sk豉dniki. Oto nasza wersja.

奸ed pod pierzynk, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

3 p豉ty 郵edzia w oleju
1 cebula
3 jajka
2 鈔edniej wielko軼i buraki
2 鈔edniej wielko軼i ziemniaki
1 spora marchewka
4 造磬i majonezu
1 造磬a 鄉ietany
1 造瞠czka musztardy
szczypta kminku
s鏊 i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Buraki, ziemniaki i marchewk myjemy pod bie膨c wod i gotujemy w osobnych garnkach w mundurkach do mi瘯ko軼i. Nast瘼nie je obieramy i 軼ieramy na tarce. Doprawiamy warzywa sol i pieprzem, a buraki tak瞠 odrobin kminku.
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy i 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach.
Cebul drobno siekamy.
奸edzia ods帷zamy z nadmiaru oleju za pomoc r璚znika papierowego i kroimy w kostk.
W osobnej miseczce mieszamy majonez ze 鄉ietan i musztard.
Na dnie ozdobnej miski rozk豉damy 郵edzie, na nich cebul, ziemniaki, po這w sosu majonezowego, marchewk, 3/4 jajek i buraki. Na wierzchu rozk豉damy drug po這w sosu majonezowego i rozsypujemy reszt jajek.
G鏎 mo瞠my ozdobi zio豉mi, na przyk豉d koperkiem lub marchewk.

Sa豉tka 郵edziowa z jab趾iem

Taka sa豉tka to przek御ka syc帷a, ale dzi瘯i dodatkowi jab趾a nie jest nudna. Sprawdzi si na co dzie i jako przystawka podczas rodzinnego przyj璚ia. Przepis? Banalnie prosty!

Sa豉tka 郵edziowa z jab趾iem, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

3 p豉ty 郵edzia
3 ziemniaki
1 du瞠, kwa郾e jab趾o
odrobina soku z cytryny
2 czubate 造磬i majonezu
1 造瞠czka musztardy (najlepiej francuskiej)
2 jajka
2 造磬i posiekanego szczypiorku
s鏊 i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym studzimy, obieramy i kroimy w kostk. Doprawiamy sol.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostk.
Jab趾o obieramy, przekrawamy na p馧, pozbywamy si gniazda nasiennego, a mi捫sz kroimy w kostk. Skrapiamy go cytryn, by zachowa kolor.
奸edzie ods帷zamy z wody za pomoc r璚znika papierowego i kroimy tak samo, jak pozosta貫 sk豉dniki.
奸edzie, ziemniaki, jajka, jab趾a i szczypiorek mieszamy razem w misce. Dodajemy majonez i musztard oraz przyprawy i raz jeszcze 陰czymy sk豉dniki.

R騜owa sa豉tka 郵edziowa

R騜owa sa豉tka zrobi wra瞠nie na ka盥ym go軼iu. I to nie tylko wygl康em. W dodatku robi si j bardzo 豉two, wi璚 to 鈍ietna propozycja, gdy nie macie wiele czasu na przygotowanie jedzenia.

R騜owa sa豉tka 郵edziowa, fot.: Shutterstock


Sk豉dniki:

3 p豉ty 郵edzia
3 鈔ednie buraki
2 kwa郾e jab趾a
2 造磬i majonezu

Spos鏏 przygotowania:

Buraki gotujemy w mundurkach do mi瘯ko軼i. Gdy wystygn, obieramy je i 軼ieramy na tarce.
Jab趾a obieramy, przekrawamy na p馧, pozbywamy si gniazd nasiennych. Mi捫sz kroimy w drobn kostk
奸edzie r闚nie kroimy w drobn kostk.
Wszystkie sk豉dniki mieszamy ze sob, a nast瘼nie dodajemy majonez, s鏊 i pieprz. Jeszcze raz 陰czymy wszystko.
Tak sa豉tk mo積a podawa w salaterkach, na grzankach lub w wytrawnych, kruchych babeczkach, udekorowan 鈍ie篡mi zio豉mi.

konkurs

Zako鎍zony


Dzi瘯ujemy za wszystkie
pyszne i oryginalne przepisy!

Sprawd, kto wygra

Wyniki